Traind biruinte si binecuvantari

Ganduri de la Marian si Luiza          Misionari in India

Ce climat cream in jur? Dezvoltare versus limitare – Citind unele principii referitoare la a dezvolta lideri in jurul tau, mi-am oprit privirile asupra unor afirmatii care mi-au revenit des in minte. Ce fel de climat exista in jurul meu, sau ca lider, ce fel de climat creez in mediul unde sunt in aceasta pozitie?

In anii in care am ajuns sa fiu intr-o pozitie de conducere, am realizat cat de mult sau chiar, cat de important, este climatul pe care eu ca lider il dezvolt in jurul meu. Uneori avem impresia ca lucrurile pot merge de la sine, ca dezvoltarea este ceva natural si ca ea nu tine de noi. Iar cand lucrurile, dupa o vreme indelungata, continua sa fie nu cele favorabile dezvoltarii, incepem fie sa dam vina unii pe altii, fie sa ne fofilam folosind un adevar intrebuintat necorespunzator: “Domnul este Cel ce dezvolta si schimba.”

Ca misionar, am vazut cat de important este mediul in care ma dezvolt si, de asemenea, cel pe care il creez eu acolo unde sunt lider. Oamenii din jurul meu se pot dezvolta sau pur si simplu pot stagna sau da chiar inapoi in decursul vremii. Este asemenea exemplului rechinului.

“Rechinii se adapteaza mediului lor. Daca prinzi un pui de rechin si il tii in captivitate, marimea sa va ramane proportionala cu acvariul in care traieste. Ajunsi la maturitate, acesti rechini pot atinge o lungime de 15 cm. Dar daca le dai drumul in ocean, ei vor creste pana la marimea lor naturala.” (John Maxwell, “Dezvolta liderii din jurul tau”)

Cand spun asta, ma gandesc ca nu putem sa nu gasim fiecare dintre noi aplicatii in mediile unde suntem.

Intr-o zi, unul dintre cei mai promitatori tineri dintr-o organizatie, a venit la mine. Il cunosteam de ceva vreme si nivelul de inteligenta era mult superior altor tineri de varsta lui. Citeste mult, pune inima in ce face si nu poate sa ramana neobservat. Mai mult decat atat, baza de misiune unde lucreaza este una dintre cele care au avut poate cea mai rapida crestere ca numar din cate cunosc (cel putin in India).

Dar intr-o zi, surprinzator, vine la mine si imi spune ca vrea sa plece din acel mediu. Era una dintre persoanele care aveau tot suportul financiar de care avea nevoie, detinea mai multe functii de conducere, se ocupa de foarte multe lucruri, avea o familie cu doi copii pe care ii iubeste si toate astea, pentru Dumnezeu.

Am ramas  blocat si nu puteam sa inteleg care este motivul. In timp ce vorbea insa, lucrurile capatau sens. El nu se putea dezvolta, era intr-un mediu unde liderul lui il limitase la cat a putut el sa inteleaga, nu avea timp sa vorbeasca cu el despre chemarea lui pe termen lung si familia incepuse sa il vada din ce in ce mai rar datorita solicitarilor la care era supus.

Este atat de important, ca lideri sau oameni, sa cream celorlalti un climat in care sa se poata dezvolta. Este atat de trist cand intalnesc potentiali lideri care au ramas peste ani la acelasi nivel. Nu pot vedea mai mult, nu pot aspira la altceva si au ajuns sa fie robi strategiilor si planurilor, in locul viziunii lui Dumnezeu.

Pe de alta parte, cand intalnesti acei agenti ai schimbarii, oameni care stiu sa te priveasca si asemenea unui sculptor care vede intr-o bucata de piatra ciudata frumusetea a ceea ce se gaseste in ea, si cu diferite instrumente, salveaza parca din inchisoare chipul pe care doar el il putea vedea, zic, cand intalnesti astfel de oameni care vad in tine potentialul si nu doar defectele, tresalta inima in tine si simti ca-ti este greu sa te desparti de ei. Iar cand iti sunt lideri, realizezi ca poti trai cu intensitate tot ceea ce a pus Dumnezeu in tine.

Ce climat oferim ca lideri de biserica sau organizatie celorlalti? Ce climat oferi tu acolo unde esti lider? “Liderii sunt meniti sa-i ajute pe altii sa ajunga oamenii pe care Dumnezeu i-a creat sa fie.” (John Maxwell, “Promisiuni zilnice pentru lideri”)

Despre Irina Lois si Luiza – Asa cum unii deja au aflat, in familia noastra, pe 23 februarie 2009, a sosit si noua membra – Irina. Asa ca Emma are de acum o surioara pe care o iubeste extraordinar de mult si de care are atata grija ca ne uimeste.

Irina s-a nascut la o saptamana dupa data normala si a avut 4,550 kg si 54 de cm lungime. Dupa mai multe consultatii, o echipa de doctori a considerat ca este necesara nasterea prin cezariana. Insa toate, dar absolut toate lucrurile, au lucrat spre bine.
Multumim mult de tot pentru rugaciuni si pentru binecuvantarile rostite peste si pentru Irina. Dumnezeu sa o poarte mai departe sub ocrotirea Sa si sa binecuvanteze intreaga ei generatie, pentru a fi oameni care vor revolutiona lumea prin Evanghelie!

Lucrarea continua in Bihar – Cu doar cateva minute in urma, am terminat de comunicat cu echipa din Patna. Si, spre bucuria mea, mai toate vestile de acolo erau bune. O parte dintre ele pot fi citite in articolul scris de Paul iar despre altele voi scrie eu in continuare.

Daniel Ranjan se ocupa in mod special perioada aceasta de lucrarea din Paharpur, unde a luat fiinta un grup de casa care este frecventat de un numar de 20-40 de persoane. Mai mult decat atat, localnicii nu au dat importanta agitarii preotului hindus din sat si chiar seful satului are o parte dintre rude care vin la intalniri. Fie ca Dumnezeu sa binecuvanteze aceasta noua biserica, formata in intunericul din Bihar.

De asemenea, in aceasta perioada, in Paharpur si inca intr-un sat, s-a mers cu filmul “Isus” si acesta a avut un impact extraordinar. Imi spunea Daniel ca aproape 200 de oameni au venit in celalalt sat si ca 4 dintre ei au venit si la intalnirile din Paharpur.

Pe de alta parte, Panalal si Habil ajuta duminica la o biserica nou formata in Patna iar in restul timpului sunt implicati in alte activitati.

Shalomi, sotia lui Habil (va reamintesc ca ei sunt din familii de tribali si sunt oameni extrem de simpli) a inceput un curs de calculatoare pentru a invata sa foloseasca emailul si sa poata comunica, poate chiar cu unii dintre dumneavoastra.

Along a avut probleme de sanatate si a fost plecat in statul lui pentru a fi tratat acolo, pentru ca era prea scump in Bihar si, astazi cand scriu, s-a intors inapoi in Bihar.

Am incercat sa redau in cateva cuvinte ultimele vesti din Bihar si despre noi si, bucuria mea este mare ca Dumnezeu ne asculta rugaciunile si este cu noi in ce facem.

Multumim ca multi dintre dumneavoastra investiti in lucruri care nu pot fi mancate de molii si nu le poate distruge rugina. Fie ca implinirile si ceea ce se intampla acolo, sa fie ale noastre, ale tuturor.

Alimentati de dragostea Lui,

Marian, Luiza  Emma si Irina

Tags:

Comments are closed

Latest Comments