Acest articol este destinat sa raspunda intrebarilor puse de cei care nu inteleg de ce in biserica noastra se practica vorbirea in limbi public.
Orice text din Biblie trebuie interpretat in context. Acesta este un principiu fundamental de interpretare a Scripturii. In 1 Corinteni 14, Pavel, adresandu-se Bisericii din Corint unde era dezordine, traseaza niste limite pentru restabilirea ordinii. Astfel, el spune ca decat sa fie dezordine, mai bine sa nu se vorbeasca in alte limbi, nici sa se proroceasca si nici sa vorbeasca femeile in adunari. El nu a dat aceste directive pentru toate bisericile din toate timpurile, desi unii au fortat aceasta concluzie si au interzis toate aceste 3 manifestari in bisericile lor.
Pavel spune in acest capitol despre cei ce vorbesc in alte limbi ca:
- Ii vorbesc lui Dumnezeu (vers.2). Oare sa nu-I vorbim in Biserica niciodata lui Dumnezeu pe limbajul Lui? Oare chiar asta vrea Pavel sa spuna?
- Vorbirea in alte limbi este un limbaj codificat (v.2), neinteles de nimeni, nici de cel rau, ci doar de Dumnezeu. In Biserica trebuie la un moment dat sa mijlocim pentru situatii critice si chiar trebuie sa ne asiguram ca nici un duh strain nu are timp de reactie. Sa nu fie Pavel de acord ce acest lucru?
- Spun taine (v.2). Exista anumite taine care trebuie rostite in rugaciune si la care nu avem acces decat vorbind in alte limbi. Biserica nu este locul unde rugaciunea trebuie sa fie mai slaba, ci dimpotriva, mai intensa, pentru ca aici oamenii isi unesc credinta iar Domnul a promis ca este in mijlocul lor (Ps. 33; Matei 18:18-20).
- Se zidesc, isi incarca duhul astfel (v.4). Cand vii la Biserica nu trebuie sa iti incarci duhul, sa te zidesti?
- Pavel spune ca ar dori ca toti sa vorbeasca in alte limbi (v.5). Insa doar in afara bisericii oare?
- In versetul 6 Pavel se refera la predicarea Evangheliei.
- In versetele urmatoare Pavel ofera solutia: rugaciune si cantare si cu duhul si cu mintea. (Cu duhul pentru tine, si cu mintea pentru tine si pentru cei de langa tine). (V. 19 se refera la faptul ca Pavel era apostol si toata lumea se astepta ca atunci cand merge undeva sa predice si sa explice Cuvantul pe intelesul tuturor)
- Pavel isi dezvaluie secretul vietii de biruinta in v. 18. El vorbeste in alte limbi mai mult decat toti ceilalti la un loc. Nu il putem acuza de ipocrizie si egoism, presupunand ca el le interzice celorlalti sa practice in bisericile de pretudindeni din toate timpurile ceea ce el practica atat de intens.
- Concluzia lui Pavel se afla la sfarsitul capitolului in versetele 39, 40: „Astfel deci fraţilor, râvniţi după prorocire, fără să împiedicaţi vorbirea în alte limbi” (v.19), insa cu randuiala, cu ordine (v.20).
Mai sunt si alte argumente, dar consider ca acestea sunt suficiente. Daca vorbirea in alte limbi nu ar fi trebuit sa fie practicata in public, Duhul Sfant nu ar fi facut o asemenea „greseala” la Cincizecime. Pavel corecteaza in biserica din Corint anumite abuzuri si instaureaza ordinea, fara a pretinde aceleasi masuri in bisericile unde ordinea exista.
Fiti binecuvantati!
Pastor Razvan Mihailescu
am fost instintata de DOMNUL in vis ca trebuie sa citesc ceva ca un pergament dar nu stiam ce si nici unde sa caut dar cautind ceva nou de ,,mincat’,am gasit ceea ce DUMNEZEU VROIA SA IMI SPUNA MINUNAT chiar aveam o stare de apatie si nu-mi gaseam locul sufleteste si DUMNEZEU E MINUNAT CUM CERCETEZA INIMA SI O DUCE PE CALE VESNICIEI SLAVIT SA FIE EL
Pace
Ceea ce nu inteleg eu de ce spuneti „El nu a dat aceste directive pentru toate bisericile din toate timpurile, desi unii au fortat aceasta concluzie si au interzis toate aceste 3 manifestari in bisericile lor.„ Si dupa aceea restul ce scrie in scriptura e valabil in zilele acestea?
Ori e tot valabil ori nu e putem noi sa scoatem versete din context?
Multumesc
ma bucur ca desi suntem din biserica baptista DUHUL LUI DUMNEZEU S-A COBORIT SI NE-A DARUIT VORBIREA IN LIMBI E MINUNAT pt ca am capatam imediat o intelegere mai adica a scripturilor sau m-am rugat si imediat dupa aceea am fost ferita de un accident si multe astfel de evenimente supranatrale e minunat si abia acum il inteleg pe PAVEL de ce pune un asa mare accent pe vorbirea in limbi traiesti in supranatural si e minunat gustati si voi si vedeti ce BUN ESTE DOMNUL !!!!
Aleluiaaaaa, Glorie Imparatului Nostru si Monarhului Universului Nostru!! Fratilor, aceasta este reteta sau raspunsul la ceea ce facea Pavel, sau cum Dumnezeu lucra prin Apostolul Pavel atat de minunat si glorios! Prin asta Pavel devenea din ce in ce mai plin de plinatatea dumnezeirii, si crestea din ce in ce mai mult, din zi in zi, in cunostinta si in intelepciune!!!! Si cu privire la ceea ce a scris Fratele nostru Pastor Razvan Mihailescu in care este plin de ungerea Duhului Sfant,si un Frate desavarsit in Hristos Isus, si cu ocazia aceasta o sa ai transmit Mult Har si belsug de binecvantare (spirituala si financiara), cu toate ca este foarte binecuvantat cu toate binecvantarile duhovnicesti in locurile ceresti in slava in Hristos Isus; Biblia zice in Ioan ca Noi ne-am facut una cu Dumnezeu, adica noi nu mai putem sa functionam in coordonanta cu firea sau cu lucrurile din lume ci in coordonanta cu cuvantul Lui Dumnezeu pt ca ne-am facut un produs Al cuvantului Lui Dumnezeu, si daca suntem una cu El si din Acelasi Duh, trebuie sa vorbim prin Duhul Lui Dumnezeu pt ca, (si va rog sa fiti atenti putin), El ne-a facut liberi in Hristos, si trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu, in care El ne spune foarte clar ca sa nu stingem Duhul, ci sa il inflacaram, sa il lasam sa se manifeste asa cum ii place Lui, in numele lui Isus!!! Binecuvantez Biserica RIUL VIETII, IN NUMELE LUI ISUS SI transmit salutari si sanatate din partea Duhului Sfant in numele lui Isus!!! As ruga si pe fratele Razvan Mihailescu daca ar avea dorinta aceasta, pt mine si nu numai pt mine ci si pt altii, sa aduca acum la COFERINTA ACEASTA DIN APRILIE LA BAILE FELIX, REVISTE DE LA SCOLA DE VINDECARE SI 2 BIBLII VERSIUNEA KING JAMES, va multumesc in numele lui Isus, ramaneti in binecuvantarea lui Dumnezeu!!!
Buna seara,
Nu va suparati dar ce spuneti d-voastra la punctul 2, nu cumva este in contradictie cu acest verset: „13 De aceea, cine vorbeşte în altă limbă să se roage să aibă şi darul s-o tălmăcească?”…s-o talmaceasca lui insusi?
Cred ca explicatie d-voastra, bazata doar pe v 2, este un pic scoasa din context, sau mi se pare mie?
Numai bine.
Parerea mea ca si membru in aceasta Biserica (Riul Vietii)este ca vorbirea in limbi este foarte buna si ne ajuta mult pe toate fapturile noi asa cum spune si Pavel, insa ceea ce vreau sa scot in evidenta din ce ne-a transmis Pavel este urmatorarele doua versete „Astfel, fratilor, ravniti sa prorociti si nu interziceti vorbirea in limbi. Dar toate sa se faca in mod decent si in ordine”(1 Corinteni 15, vers 39,40.)(si am toata convingerea ca versetul asta nu se adresa doar corintenilor pentru ca nici noi nu suntem la un nivel spiritual precum sunt fratii nostrii scumpi din Africa). Si eu la randul meu ma rog in limbi atat acasa cat si la biserica dar asta nu inseamna ca incep sa tip in mijlocul adunarii, ci in mod cumpatat ma zidesc pe mine practicand vorbirea in limbi. Spun asta deoarece daca un frate aduce un prieten din lume (sau de la o biserica legalista)la biserica noastra si eu stand langa el incep sa ma rog in limbi cat pot eu de tare, oare nu sunt eu o pricina de poticnire pentru el si acea persoana necredincioasa nu va zice cumva ca sunt nebun?
In incheiere vreau sa declar ca Biserica Riul Vietii este si va fi condusa de Duhul Sfant in intelepciune si in dragoste unii pentru altii indiferent de statutul social, fizic ,etc.
Fiti Binecuvantati toti cei ce cititi acest comment!
Fac parte dintr-o biserica baptista si intr-o anumita situatie Domnul a vrut sa cunosc un frate in Hristos din biserica”Raul Vietii”.Am devenit curioasa sa aflu mai multe.Asi dori sa imi explicati ce reprezinta”revelatia G12″ si despre vindecari.In curand mi-am propus sa va vizitez.
Sa fiti binecuvantati !
Care este limba cu care a comunicat Dumnezeu cu oamenii?
Pavel a spus ca a fost rapit pana la al treilea cer si acolo a auzit cuvinte care nu le este ingaduit oamenilor sa le vorbeasca.2corinteni12:1-6.
Atunci cu ce cuvinte vorbim cu Dumnezeu daca cuvintele din cer nu sunt ingaduite?
Shalom!
de curand am avut harul sa particip la o conferinta a Pastorului Chris, (Higher Life Conference), unde prin harul Domnului s-a aprofundat la un moment dat vorbirea in limbi. Si ca si cum mi se raspundea mie unei intrebari nepuse cu viu grai, Pastorul Chris ne-a impartasit o revelatie ce a avut-o in urma meditarii asupra cuvantului Domnului. Despre ce este vorba: si eu si probabil si dumneavoastra am avut de intampinat si infruntat in discutiile pe aceasta tema o suma de sofisme care se straduiau sa ne schimbe credinta in umblarea si trairea cu Duhul Sfant, dar cel mai pregnant dintre toate era acela in care la Rusalii, cei ce propovaduiau evanghelia in diferite limbi, o faceau in limbile celor care erau adunati in jurul lor. Prin urmare va propun un experiment: incercati la biserica dumneavoastra de exemplu la care apartineti, sa puneti nu 120 ci 12 persoane si nu in 5, 6 sau 10 limbi ci doar in limba romana sau care va e mai apropiata, sa citeasca fiecare cate un capitol din biblie simultan in acelasi timp si sa vedeti la final cam ce ati inteles:) Bineinteles ca veti realiza indata ca miracolul mare de la cincizecime s-a infaptuit in primul rand cu cei ce ascultau si care AU INTELES ce se vorbea si AU PRIMIT DUHUL SFANT
Fiti binecuvantati
vorbirea in limbi din fapte e pe intelesul oamenilor prezenti. In corinteni, tocmai asta era problema… Daca e clara (sau clarificata) e spre zidire, daca nu e clara, e spre ratacire… Si multi se mai ratacesc, Doamne!
„1În ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc.
Lev 23.15; Deut 16.9; Fapt 20.16; Fapt 1.14;
2Deodată, a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic şi a umplut toată casa unde şedeau ei.
Fapt 4.31;
3Nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei şi s-au aşezat câte una pe fiecare din ei.
4Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească.
Fapt 1.5; Marc 16.17; Fapt 10.46; Fapt 19.6; 1Cor 12.10-30; 1Cor 13.1; 1Cor 14.2;
5Şi se aflau atunci în Ierusalim iudei, oameni cucernici din toate neamurile care sunt sub cer.
6Când s-a auzit sunetul acela, mulţimea s-a adunat şi a rămas încremenită; pentru că fiecare îi auzea vorbind în limba lui.
7Toţi se mirau, se minunau şi ziceau unii către alţii: „Toţi aceştia care vorbesc nu sunt galileeni?
Fapt 1.11;
8Cum, dar, îi auzim vorbind fiecăruia din noi în limba noastră, în care ne-am născut?
9Parţi, mezi, elamiţi, locuitori din Mesopotamia, Iudeea, Capadocia, Pont, Asia,
10Frigia, Pamfilia, Egipt, părţile Libiei dinspre Cirena, oaspeţi din Roma, iudei sau prozeliţi,
11cretani şi arabi, îi auzim vorbind în limbile noastre lucrurile minunate ale lui Dumnezeu!”
Frate gabi, ai versetele din fapte care vin in sprijinul celor spuse de mine mai devreme. Mediteaza la ele in lumina celor de mai sus si ai sa vezi ce minunat e Domnul. Repet, minunea auzirii si intelegerii cuvantului Domnului rostit sub puterea Duhului Sfant e faptul cel mai remarcabil la cincizecime pt ca aceasta a condus la o recolta de crestini nemaivazuta.Cuvantul Domnului spune atat de frumos ca cei ce vorbeau „vorbeau in limbi dupa cum le dadea Duhul” nu ca ar fi vorbit in limba specifica fiecaruia dupa regiunea din care facea parte, dar cei ce ascultau intelegeau intr-un mod miraculos ca si cum li s-ar fi vorbit in propria limba. Miraculos, cu atat mai mult cu cat, asa cum aratam mai devreme, vorbeau in acelasi timp mai multi oameni, intr-un spatiu relativ restrans Cat priveste calitatea de a cataloga pe cei din jur in rataciti sau nerataciti s-o lasam deoparte si sa ne focalizam mai mult asupra cuvantului Lui Dumnezeu care este cu adevarat datator de rod.
Shalom